Copyright © 2013: rezervat autorului OBedeya Dorin David Aurel Ben Aharon Cohen & Blogger Buzz Autor:OBedeya Dorin David Aurel Ben Aharon Cohen.Şi este realizat în parteneriat cu serviciul Blogger Buzz ,în regim de voluntariat .Pentru domeniul public.
Columna lui Traiana atingând apogeul basoreliefului istoric roman, cele 124 de episoade care îmbracă în spirală trunchiul coloanei și care ilustrează Comentariile lui Traian despre războaiele dacice (De bello dacico), prin caracterul lor de document istoric, constituie un adevărat "act de naștere" al poporului român.
Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul împăratului Traian, pentru comemorarea victoriei sale în Dacia, care s-a păstrat până în zilele noastre. Monumentul se află în Forul lui Traian, în imediata apropiere - la nord - de Forul roman. Terminată în 113, columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre romani și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.
Columna are o înălțime de aproximativ 30 de metri și conține 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântărind 40 de tone.
Columna a fost ridicată atât pentru a comemora victoriile lui Traian, fiind o adevărată istorie gravată în piatră, cât și pentru a servi ca mausoleu (după deces, cenușa împăratului a fost depusă în încăperea de la baza columnei).
O inscripție de la intrarea în interiorul columnei, oarecum criptică, deoarece o parte a textului a dispărut, are următorul cuprins:
Senatus populusque Romanus imp. Caesari divi Nervae f. Nervae Traiano Aug. Germ. Dacico pontif. Maximo trib. pot. XVII imp. VI p.p. ad declarandum quantae altitudinis mons et locus tant[is oper]ibus sit egestus.
Dimensiuni
- nălțimea bazei:1,70 m
- Înălțimea arborelui: 26,92 m
- Înălțimea blocurilor: 1,521 m
- Diametrul arborelui: 3,695 m
- Înălțimea statuii: 1,16 m
- Înălțimea totală a columnei: 29,78 m
- Înălțimea scărilor elicoidale: 29,68 m (aproximativ 100 de picioare romane)
- Înălțimea columnei, cu excepția plintei: 28,91 m
- Înălțimea piedestalului, inclusiv plinta: 6,16 m
- Înălțimea columnei deasupra solului: 35,07 m
Basorelieful (sculptura semi-plată) prezintă un număr de 10 frize şi x scene de luptă scene de luptă din campaniile lui Traian împotriva dacilor din 101-102 (în partea de sus a columnei) și 105-106 (în partea de jos). Soldații romani și daci sunt prezentați în timpul bătăliei.
La cioplirea primei părți, sculptorii,artiștii cioplitori nu au fost martori la luptele din Dacia decât din mărturiile sclavilor daci şi a prizonierilor de război. În partea a doua o unitate de VENATUS (Spioni,Iscoade, a fost alcătuită din Artiști )care au văzut şi au desenat schițe la locul luptelor.Realismul detaliilor arată că au fost martori la bătălii .Şi chiar mai mult. Adică au văzut cetățile dacice înainte să fie arse şi distruse de catapultele romane. Încă un amănunt .Pe columnă apar șapte naţiuni aliate cu dacii care se pare că formau o FEDERAŢIE. Sarmaţii ( ucranienii) , armeii (națiuni semite), elenii(grecii) ,cimbrii ,celții,sciţi şi hiperborenii (populaţie mixtă de origine semitică -mediteraniană :evrei,sirieni, libanezo-fenicieni şi greci).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu